De zin van het bestaan draait om verantwoordelijkheid en principes

Het verlangen naar betekenis en het overstijgen van het zelfbewustzijn zijn kenmerkend voor mensen en onderling nauw verbonden. De mens wijst altijd verder dan zichzelf, in de richting van een betekenis die hij eerst moet vinden en waarvan hij de vervulling moet bereiken. Het verlangen naar genot (Freud) en het verlangen naar macht (Adler) hebben de mens tot bekrompenheid geleid. Maar deze concepten zijn het tegenovergestelde van zichzelf overstijgen en zouden ons bestaan verijdelen.

Vanuit het perspectief van de logotherapie van Viktor Frankl zijn genot en macht gevolgen van het bereiken van een einde maar niet het einde zelf. Dat is de reden dat mensen die alleen maar genot of macht nastreven, in frustratie leven. Ze voelen zich meegezogen in een enorme existentiële leegte. Het verlangen naar betekenis is niet op zoek naar macht of genot. Het zoekt zelfs niet naar geluk. Zijn focus ligt op het vinden van een argument – een reden – om gelukkig te zijn.

De zin van het bestaan

We hebben de twee principes vermeld. Ze hebben het over een persoon die bereid is om in totale vrijheid een standpunt in te nemen ten aanzien van de omstandigheden van het leven. Het is gebaseerd op een betekenis die het overbrengt. Dit is het profiel van de mens die op zoek is naar betekenis. Het leven heeft betekenis. En die betekenis is voor elk van ons uniek. Het is dus onze plicht als bewuste en verantwoordelijke wezens om onze eigen versie van deze betekenis te vinden.

We doen het door middel van drie fundamentele kanalen die verwijzen naar drie categorieën van waarden.

  • Soms leidt het ons naar de verwezenlijking van creatieve waarden.
  • Op andere momenten beïnvloedt het ons vanuit een ervaring. Wanneer we bijvoorbeeld getuige zijn van een zonsondergang of wanneer iemand ons hand vasthoudt.
  • En op andere momenten zullen we geconfronteerd worden met de beperkingen van het leven zelf (dood, lijden).

In elk geval zal het leven altijd tot het einde een verborgen betekenis bevatten. Het is een dwingende en aanhoudende oproep om het te ontdekken en te verwezenlijken. Dit zijn de drie fundamentele principes van de logotherapie van Viktor Frankl. Zoals we gezien hebben, is het een humanistische existentiële kijk op de mens. Het kan moeilijk te begrijpen zijn als we we niet bekend zijn met het existentialisme. Maar wanneer we bedenken wat het allemaal te bieden heeft voor onze begripsvorming over het leven, dan is het de inspanning waard.

Geciteerde werken

V. Frankl (2013). De zoektocht van de Mens naar Betekenis, Herder.

V. Frankl (2003). Vóór de existentiële leegte: naar een vermenselijking van de psychotherapie. Herder.